Våra hemmaplaner

Arenorna

Huddinge IF kan sägas ha haft fem olika hemmaplaner sedan starten 1912. Här följer lite info om dessa.

RENSLÄTT

Oscar Johanssons skrev i Jubileumsskriften från 1937 att om man går från järnvägsstationen, något hundratal meter mot Glömsta, kommer man till en äng, Renslätt, på höger sida. Namnet återfinns redan 1689 och då låg det ett torp med det namnet på platsen. Där hölls första idrottstävlingen i Huddinge. Det tävlades i 100 m, 800 m, 5000 m, höjd, längd, spjut, diskus och slägga. Det dröjer inte länge förrän ett par målstolpar rests på den provisoriska idrottsplatsen.

Flygfotot över centrala Huddinge togs 1936. Själva torpet Renslätt ligger utanför vänster bildkant, ängen med samma namn torde stå att finna någonstans i bildens vänsterkant. Vid den här tiden hade dock klubben sedan länge flyttat sin verksamhet till lämpligare plats. 


HUDDINGE IDROTTSPLATS

Klubben kunde köpa en bit mark vid Klockarvägen, i vad som idag (2021) är Sjödalsparken. Det bör ha skett 1913 eftersom det är Hellkvist som ordnar affären och han lämnar klubben året därpå då han i jobbet förflyttas till Göteborg. På denna, Huddinge Idrottsplats, huserar HIF i över 40 år. Klubben bygger sedermera en dansbana i anslutning till fotbollsplanen - det torde vara uppe på vad som kallas "Isaksson kulle" - och därigenom ges en möjlighet till kassatillskott under många år.

Vårskötsel av Huddinge fotbollsplan, tidigt 50-tal. Taget från Klockarvägen. (Fotograf Ragnar Larsson.) Villorna revs och det uppfördes flerfamiljshus längs "lilla" Klockarvägen, vägstumpen senare omdöpt till Sjödalsbacken. En av dessa villor var barndomshem för Curt Karlström, en snabb ytter i A-laget under 1950- och 60 talen,  

En något senare bild, tagen ur en annan vinkel, visar vad som idag (2021) är Sjödalsparken. Punkthusen vid Kommunalvägen är färdigbyggda och träden inramar Isakssons kulle bortom fotbollsplanen.

Kommunen hade länge kastat lystna blickar på Huddinge IP. För klubbens del är en ny hemmaplan också av stor betydelse. Enligt HIFs ordförande Bengt Geiryd var spelplanen endast 90 meter lång. För spel i det nationella seriesystemet, egentligen redan från Klass 1 och uppåt, är minimimåttet 100 meter stipulerat. Bygget av punkthus i början av 50-talet framtvingade en flyttning och breddning av Klockarvägen vilket medförde att planen blev för kort. 

Ur Huges arkiv, tack till Göran Johansson på Huddinge kommuns arkiv som delat med sig detta exklusiva foto.
Ur Huges arkiv, tack till Göran Johansson på Huddinge kommuns arkiv som delat med sig detta exklusiva foto.

Detta flygfoto över centrala Huddinge, förmodligen taget 1955, visar hela spelplanen tydligt. Riktigt skarpögda kan se ett område några meter bakom det vänstra målet där gräset är bortnött på samma vis som framför de två målen. Något som kan tyda på att det tidigare stått ett mål där och att planen då var längre. 

Föreningen får en god slant för marken men i förhållande till det centrala läget är kanske beloppet ändå rätt blygsamt. Det finns två bidragande orsaker. För det första så skrivs det in mycket fina förmåner för HIF vid disposition av den nya idrottsplatsen som ska uppföras på Storängen (norra änden av den nya fotbollsplanen syns till höger, precis under den del av flygplanet som kommit med på foto). För det andra så lovar kommunen att utnyttja området för uppförande av ett idrottshus med simbassäng.

Det som står i kontraktet gällande Storängsvallen uppfylls men vi väntar ännu på simhallen i Sjödalsparken.


STUVSTA IDROTTSPLATS

Säsongen 1954/55 tvingas vi spela på Stuvsta IP. Vår egen idrottsplats är såld till kommunen och vår nya är ännu ej färdigställd. Klubbens första säsong i Klass 1 blir lyckosam, trots att vi spelar hemma på främmande mark. En andraplats betyder att vi för första gången tar oss upp i division 4.

Till Stuvsta IP återvänder vi 1991 när vårt damlag slås ihop med Stuvsta IF. Under en handfull år spelar damlaget sina hemmamatcher på Stuvsta IP innan de flyttar till vår huvudarena som då är Källbrinks IP. 
Vykortet från 50-talet visar hur den grandiosa idrottsplatsen såg ut på den tiden.


STORÄNGSVALLEN

Med stor pompa invigs Storängsvallen den 3 juli 1955. Det regnar nästan ända fram till kick-off men ändå har c:a 600 åskådare sökt sig till HIFs nya hemmaplan. Motståndare är danska Holstebro BK som får sig en rejäl omgång, HIF vinner med hela 9-0! Målskyttar Ingvar Holm 3, Bertil Ramstedt 3, Åke Sjöblom 2 och Bertil Gustavsson 1.

Kuriosa i sammanhanget är att det här är den andra gången dessa två klubbar möts i en invigningsmatch. Sommaren 1954 firas seriesegern i klass 2 med en turné till Danmark. Efter tre förluster, bland annat 2-5 mot Holstebro i första matchen, avslutas äventyret med invigningen av idrottsplatsen i ett litet samhälle som heter Hee. Den byn är för liten för att härbärgera ett slagkraftigt fotbollslag så det blir Holstebro BK som blir HIFs motståndare. Vi tar revansch på våra värdar, vår seger skrivs till 5-2.

Storängens industriområde, i fonden Storängsvallen och det gulmålade klubbhuset på Månvägen 6 på andra sidan fotbollsplanen. Foto från 1975 då brunbetsade byggnaden med omklädningsrummen finns på plats längs bortre långsidan. (Foto Boo Jonsson.) 


21 augusti 1965 firas ett försenat 10-årsjubileum med match mot det populära TV-laget. Storängsvallen är välbesökt och småpojkarna jagar febrilt autografer efter slutsignalen. Bland de mest kända namnen noteras profiler som Bengt Bedrup, Andy Strüwer, Åke Strömmer samt blivande TV-legendaren Bo Hansson vars signatur hamnade i en ung mans autografblock.

Invid Storängsvallens gräsplan låg en grusmannaplan lämpad för 7-mannalag, ungdomslag. Från 70-talets början spändes ett gummitält upp över planen så att den kunde användas för vinterträning.
Barracudatältet, ett ord i var mans mun.
Ovan bedriver klubben ungdomsträning 1979.


KÄLLBRINKS IP

Kommunens huvudarena, Storängsvallen, ansågs på 1960-talet inte hålla måttet för fotboll och fri-idrott. Efter att i flera år ha letat efter lämplig mark bestämde kommunen att den nya idrottsplatsen skulle ligga i Källbrink, där den äldre Jerikovallen redan låg. Den 23 oktober 1978 beslöt kommunalfullmäktige att sätta igång arbetet med den nya idrottsanläggningen. Fredag 4 september 1981 invigdes Källbrinks IP när Huddinge IF tog emot allsvenska Djurgårdens IF i kvartsfinal i Stockholm Cup inför drygt 1000 åskådare. 

Källbrink var tidigare namnet på ett torp som tillhörde dåvarande Fullersta säteri i Huddinge, omnämns första gången i slutet av 1600-talet och då under namnet Kiellbrink. Brink (sluttning) syftar troligen på vägen från Snättringe ner mot själva källan. Torpet låg intill gamla Göta landsväg, den äldsta landsvägen från Stockholm söderut. Vid Kiellbrink lär Karl XI och Karl XII ha rastat med sina trupper efter att ha ridit genom Snättringe på väg till de stora krigen i Europa.

I jordaboken nämns torpet Kiellbrink första gången år 1716.
I slutet av 1800-talet brann torpet upp vid en stor eldsvåda som även förstörde en del omkringliggande skog.

Källbrink by night, 2018. Foto Jimmy Tiljander med hjälp av drönare.
Källbrink by night, 2018. Foto Jimmy Tiljander med hjälp av drönare.
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång