Thomas Lyth

Ett benbrott blev en vinst för svensk fotboll

År 1969 förändras fotbollskartan för Huddinge IF när laget för första gången spelar sig upp i division 3. Nyförvärvet Thomas Lyth är en av flera faktorer bakom framgången. Han stannar 15 år hos HIF, bygger upp klubbens organisation, går vidare och gör ett stort jobb i fotbolls-Sverige. År 2016, med 72 år på nacken, är han fortfarande i farten, bland annat som spion åt finske landslagsbossen Hasse Backe. "Han ringde mig dagen efter det blev officiellt att han fått jobbet", skrockar Lyth.

Thomas Lyth är född på Gotland 1944 men fotbollskarriären börjar i Årsta där han bildar ett lokalt lag, Namnlös, som når vissa framgångar i S:t Erikscupen. Via ett år hos Årsta Södra hamnar "Lythen" som 16-åring i Hammarby där det efter juniortiden blir fyra år i A-truppen, mestadels reservlagsmatcher kryddat med enstaka framträdanden i A-laget.

Thomas berättar att hans rätta plats är ytterback men i Bajens B-lag blir han innermittfältare. Hur det gick till kan vara värt att relatera. Han är kallad till match som reserv, om något skulle hända. Det gör det förstås. Leif "Myran" Ekstig kallas på jobb, som journalist är det snabba ryck ibland. Lythen får ta Myrans plats i offensiven. Bajen vinner med 4-1. Thomas svarar för två mål, en assist och fixar en straff. Resten av säsongen spelar Thomas i anfallet, från säsongen därpå blir mittfältet hans hemvist i Hammarby.

I Hammarby spelar på 60-talet tuffe Janne Holmberg som gärna ställer och styr. Thomas ryter ifrån. Kanske inte vad Janne väntar sig och de två blir väl inte direkt vänner. Inte direkt ovänner heller. Men Lyth måste ha gjort ett starkt intryck.

År 1968 tar Janne Holmberg över som spelande tränare i Huddinge IF och han tar upp laget till division 4. Han får klubbledningens klartecken för en satsning mot division 3. Thomas Lyth ingår som en viktig del i det nya lagbygget.

Thomas är själv tveksam men känner samtidigt att en 25-åring som spelar B-lagsfotboll med Bajen kanske inte har någon chans att etablera sig i Allsvenskan. Dessutom är han arbetskamrat med en del av spelarna hos Huddinge brandkår där han sommarjobbar under studieåren. Han tar sig till vinterträningen i Gubbängens skola där HIF huserar i ett par salar, 10X20 meter.
"Janne Holmberg är ju tränare!"
Det är det första som slår Thomas. Han betonar kraftigt ordet tränare. Ingen av hans tidigare tränare har ens varit nära, inser han.

Hos Huddinge IF visar Thomas Lyth upp ett stort försvarsspel från sin plats som ytterback. Lagets extrema markeringsspel passar tydligen som handsken. Insatserna går sannerligen inte spårlöst förbi. Han tas ut i den traditionella matchen mellan Norr och Söder. Dessutom hör Hammarby av sig, vill ha honom tillbaka. Thomas, som känner att han har stöd och förtroende från ledningen i Huddinge på ett sätt som aldrig varit fallet hos Hammarby, tar under sommaren 1969 ett beslut som kommer att påverka hela hans framtid.
"Jag vill vänta till efter säsongen," blir svaret till hans förra klubb.

Vad händer?
I DM-semifinalen mot Brommapojkarna, vid ställningen 2-2 mot slutet, får Huddinge IF straff. Thomas Lyth, säker straffskytt, känner sig inte beredd att ta straffen på det leriga underlaget. Trots två försök så lyckas inte hans ersättare sätta dit stramaren. Matchen går till förlängning där Thomas bryter benet.
"Det verkade inte så farligt men det satt illa. Jag gick gipsad i ett halvår, kom tillbaka på allvar först i november 1970," berättar Thomas.
"Om inte det hade hänt hade jag förmodligen återvänt till Hammarby och då hade det aldrig blivit någon tränarkarriär för mig. Då hade jag nog pluggat vidare," filosoferar han.

Under året han går skadad sitter han som spelarrepresentant i styrelsen och är aktiv i spelarrådet. Ganska snart börjar Thomas också hjälpa till med juniorlaget. Hösten 1975 går han sin första tränarutbildning. Hela tiden fortsätter han spela för HIF. Inför säsongen 1976 inträffar något som möjligen skyndar på hans tränarkarriär. På en träning satsar Thomas och Lasse Larsson hårt i en duell, Thomas hinner först och tuffe Lasse träffar honom stenhårt över låret. Lårkakan är inte av denna världen, benets omkrets ökar med sex centimeter! Läkare som konsulteras konstaterar att Thomas har tur, det kunde lika gärna slutat med ett benbrott. Det tog sex veckor innan Thomas kunde jogga igen.

Det året fungerar Lythen som assisterande till A-lagstränaren Bernt Hultgren. Övergången från spelargruppen till ledarsidan är spikrak. 1977 jobbar Thomas med Stockholms distriktslag. På hösten inleder han studier till idrottslärare vid GIH. Två år senare har han sin examen - och första jobbet som A-lagstränare vinkar runt knuten.

Elbe Oldenburg, en drivande kraft inom HIF under många år, har gjort upp med Thomas om att tränarjobbet i HIF är hans när utbildningen är klar.

Inför första året med HIF samlar Thomas Lyth den befintliga truppen och berättar vad som gäller: Ökad träningsdos, fyra gånger i veckan före säsong, tre gånger i veckan under säsong.
"Sju A-lagsspelare vek sig direkt," avslöjar Thomas. "Vi började med 14 spelare i november 1979."

Thomas Lyth lägger upp taktiken på träningslägret 1980. (Foto: Håkan Forsberg)
Thomas Lyth lägger upp taktiken på träningslägret 1980. (Foto: Håkan Forsberg)

Thomas berättar att han ledde laget i 18 träningsmatcher, A-lagsmatcher, B-lagsmatcher och seriematcher innan första segern kom! Under sommaren vänder det, mycket tack vare ett spartanskt läger i Ydrefors, på gränsen mellan Östergötland och Småland.
"Ett kanonläger!" Thomas Lyth skiner upp vid minnet.

HIF spelar bland annat en träningsmatch mot Åtvidabergs reservlag och Thomas får ett kvitto på att han är på rätt väg när allsvenskarnas tränare Björn Westerberg förvånat konstaterar att HIF har struktur i spelet. När ÅFF byter tränare efter säsongen får Lyth erbjudandet att ta över, tackar nej med motiveringen att han har för lite erfarenhet.

Thomas Lyth tränar Huddinge IF under fyra säsonger, det blir idel positioner nära tabelltoppen men seriesegern uteblir. Samtidigt gör han oerhört mycket bakom kulisserna. Han bygger upp en hållbar och framgångsrik organisation inom fotbollssektionen och han förankrar tankarna om ett HIF byggt på lokala talanger. Thomas framhåller dåvarande konsulenten Håkan Brolin som var med om att bygga upp allt från grunden.

Egenskaper som öppenhet, ärlighet, tuffhet blandat med humor och lättsamma stunder uppskattas i allt vidare kretsar. Godisburken som går laget runt på matchgenomgången blir en klassiker. Och alla kommer i god tid till match när Lythen sätter upp en piltavla där varje spelare får kasta en pil när han kommer. Numret där pilen hamnar blir dagens tröjnummer!

Att spela med Huddinge IF blir attraktivt. Kom ihåg, 14 spelare i Lyths första trupp. Inför tredje säsongen kommer det 33 spelare som vill tampas om en plats i A-laget!

"Jag hade lärorika år med Huddinge, måste göra så mycket som möjligt med små resurser. Jag tränade A-laget, B-laget och skötte målvaktsträningen själv."

Tommy Söderberg, kurskompis från GIH, lockar över Thomas till Brommapojkarna 1985 där han sköter juniorlaget och assisterar Tommy i A-laget. Året därpå tar han över som huvudtränare. Notera att Lyth jobbar heltid som idrottslärare på den här tiden.

Efter BP blir det AIK, SM-guld som assisterande till Tommy Söderberg 1992.
Ungdomsutbildning är en hjärtefråga och han jobbar med den biten under många år, dels i Gnaget, sedan under elva år för Svenska Fotbollsförbundet. Han är med och revolutionerar ungdomslandslagens verksamhet, inför långsiktighet och fokus på spelarutbildning istället för tidig selektering. Det går bra för de unga svenska lagen nu. Sänd en tacksamhetens tanke till Thomas Lyth när du firar en svensk ungdomsframgång nästa gång!

  • Thomas Lyth talade med Robert Lindberg i oktober 2016
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång